,,De Spelen waren een superervaring”

Elvis Afrifa sluit seizoen af in Kopenhagen: 5e op de 100 meter

Door: Guus Mater

Drie weken na het einde van de Olympische Spelen is Elvis Afrifa nog vol van zijn avontuur in Parijs. ,,Een superervaring” noemt hij het. ,,Een absurde belevenis.”

Op de wedstrijddag begon het bij de warming-up op de trainingsbaan. Daar hoorde hij al de herrie uit het stadion. In de callroom klonk het nadrukkelijker. Bij de entree in het stadion was het overweldigend.

Eerste AV’23-er bij Spelen sinds 1972
Elvis Afrifa, de eerste AV’23-er sinds 1972 die mocht deelnemen aan de Spelen, keek zijn ogen uit. ,,Ik zocht mijn familie. Maar kon ze niet vinden.” Ja gek, tussen die 80.000 mensen die voor de 4 x 100 meter estafette naar het Stade de France waren gekomen. ,,Wel zag mijn trainer en de begeleiding. Dicht bij de baan, precies op de plek waar ik het stokje zou overnemen.”

De Nederlandse ploeg werd in de sterke serie uitgeschakeld. Achtste plaats in 38,48 seconden. Van de zestien deelnemende teams werd over twee series de twaalfde tijd verwezenlijkt. De beste seizoentijd  van 38,30 had niet volstaan voor een finaleplaats. Dan had het viertal toch effe sneller moeten lopen.

Finisher in plaats van startloper
Door een lichte blessure kon Xavi Mo-Ajok niet meedoen. ,,Daardoor moesten we helemaal switchen“, legt Elvis uit. Afrifa was geen startloper meer maar finisher. De start en de eerste bocht kwam nu voor rekening van Onyema Adigida, die als reserve naar Parijs was meegegaan. Taymir Burnet en Nsikak Ekpo liepen als tweede en derde.

De week voor de serie meldde Xavi al dat er iets fout zat. Maar een dag voor de wedstrijd werd duidelijk dat hij niet zou lopen. ,,We hadden daar wel rekening mee gehouden. Je traint op alternatieven, maar dat was toch een tegenvaller. De wedstijd verliep niet optimaal.  Ik moet wachten op de wissel, daardoor verloor ik snelheid. In eerste instantie is er dan teleurstelling, daarna ben je trots dat je er hebt gestaan.“

We spreken elkaar vlak voordat Elvis zich op Schiphol bij de gate moet melden voor een reisje naar Kopenhagen. Daar loopt hij een 100 meter,  het is de laatste wedstrijd van het seizoen. Twee dagen eerder is hij verhuisd naar Amsterdam West. ,,Die verhuizing viel wel mee, al merk ik wel dat de batterij leeg raakt. De vermoeidheid slaat toe.“

Paralympics
Tussen het gesjouw met dozen door volgt hij de Paralympics in Parijs. Het is net de dag waarop trainingsgenoten van Elvis bij het verspringen in actie komen. De atletes van coach Guido Bonsen beheersen de wedstrijd. In Stade de France, bijna net zo vol als bij de Spelen voor valide atleten, prolongeert Fleur Jong met een sprong van 6,53 meter haar olympische titel. De tweede en vierde plaats zijn voor Marlène van Gansewinkel en Kiki Hendriks, die net als Afrifa vaak in het Olympisch Stadion Amsterdam trainen. ,,Die zie ik zowat elke dag. Om ze aan te moedigen, ga ik er in het laatste weekeinde nog een paar dagen heen. Weet je, ik kan Parijs eigenlijk niet missen.”

Elvis Afrifa sluit seizoen af in Kopenhagen: vijfde in 10,37
Elvis Afrifa heeft het seizoen afgesloten met een 100 meter in Kopenhagen. Tijdens internationale wedstrijden in de Deense hoofdstad eindigde de AV’23-er als vijfde in 10,39 seconden.

De overwinning ging naar de Deen Emil Mader Kjaer in 10,19, die in de series 10,14 noteerde. De tweede plaats was voor de Brit David Morgen-Harrison (10,23) en de derde voor de Deen Kojo Musak (10,31). Elvis had zich geplaatst voor de finale door in de serie als derde te eindigen (10,44).