De Vrijwilliger: Vincent Wiering (33)
door Vincent Wiering (E-mail interview met Monique Admiraal)
Hoe lang ben je betrokken bij AV’23?
“Ik ben denk ik inmiddels wel al zo’n 25 jaar betrokken bij AV’23. Vanwege mijn opa (Ad Smit) en vader was ik al op jonge leeftijd bij de club. Daardoor ken ik al aardig wat oudere generatie leden van AV’23 het grootste deel van mijn leven. Vroeger trainde ik bij de groep van Theo en Sander om via de recreatie/ prestatiegroep nu terecht te zijn gekomen bij de wedstrijdgroep van Jan Mens. Vanwege mijn autisme is het heel fijn een vaste groep atleten om mij heen te hebben. Mensen die mij kennen en vooral ook mijn (soms) zwakkere sociale momenten zelfs waarderen.”
Middenmeerloop
“Ongeveer 7 jaar geleden stopte de organisatie van de Middenmeerloop. Samen met Walter en Tjerk besloot ik in het gat te stappen. Zonder ervaring was het een leuke uitdaging. Je leert zelf goed plannen omdat je met heel veel zaken rekening moet houden. Van parcourswachten tot verkeersregelaars en vergunningen. Het leuke van de Middenmeerloop is het regionale karakter. Doordat het in Rondje Mokum valt zie je veel dezelfde gezichten en natuurlijk heel veel clubgenoten.”
Hoe maken de vrijwilligers van de Middenmeerloop het leuk met elkaar?
“Vrijwilligers maken de loop mogelijk. Als zij niet op de route staan of bijvoorbeeld bij de opbouw helpen is een wedstrijd niet mogelijk. Door jouw hulp krijg je honderden blije gezichten die kunnen en mogen lopen. Daarnaast draag je je steentje bij aan de club die met iedere vrijwilliger heel erg blij zijn.”
School/studie/beroep
“Ik heb een MBO ICT en HBO Bedrijfskundige Informatica opleiding gevolgd. Dat kwam altijd uit het ‘iets met computers doen’ van vroeger. Een link naar het vrijwilligerswerk is er niet. Behalve dat ik vanwege mijn autisme (Asperger) wel geleerd heb heel veel praktisch te plannen. Dat komt bij een wedstrijd organiseren natuurlijk ook heel goed van pas.”
Wat heeft AV’23 volgens jou nog nodig aan vrijwilligers?
“Blijft een lastige. Denk dat het vooral belangrijk is dat mensen begrijpen hoe essentieel die taken vervullen is. Het zorgt ervoor dat wedstrijden door kunnen gaan. Daardoor neem je als vrijwilliger/ coördinator een kritieke plek in binnen een club. Zonder vrijwilligers zouden de kosten van het organiseren/ lopen van een evenement met een groot percentage oplopen.”
Wil je nog iets kwijt?
“Zie de vrijwilligerstaak niet als een ‘moetje’ maar als een voorrecht. Jij bent als vrijwilliger essentieel voor het voortbestaan van een club of loopevenement.”