door team:fit
AV’23 wil een omgeving zijn waar je als vanzelf gezond wil eten. De kantinecommissie wil graag dat aanbod en uitstraling van het clubhuis gezond zijn, omdat dat bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling en leefstijl van leden en bezoekers.
Daarom gaan we volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum werken. Zo maken we de gezondere keuze de makkelijke keuze.
Onze clubkantine gaat volgens deze uitgangspunten werken:
- de kantine biedt in elke productgroep minstens één ‘betere keuze’ aan.
Binnen de verschillende aangeboden productgroepen zoals dranken, brood, snacks etc. biedt de kantine minstens één zg. betere keuze aan, zoals bedoeld door het Voedingscentrum. Dit geldt voor het uitgestalde aanbod én voor het aanbod in eventuele automaten. - de kantine gaat zijn uitstraling verbeteren:
- op opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod en in de eventuele automaten staan alleen de ‘betere keuzes’;
- als je eten of drinken wil afrekenen bij de kassa, staan daar alleen de ‘betere keuzes’.
- de kantine stimuleert water drinken.
In de kantine is water altijd beschikbaar, zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten. We bieden een watertappunt, kannen met water of flesjes water.
Onze ambitie
We hebben de ambitie om de sportieve omgeving waar onze leden en bezoekers zich in bevinden een omgeving te laten zijn met een gezonde uitstraling die gezonder gedrag stimuleert. Voorlopig is de AV’23-kantine een “Bronzen Sportkantine”, maar we willen ons op termijn tot een “Zilveren Sportkantine” ontwikkelen! Daarvoor is vereist dat:
- het uitgestalde aanbod en het aanbod in de eventuele automaten voor minimaal 60% uit ‘betere keuzes’ bestaat;
- we altijd minstens één soort groente of fruit aanbieden;
- de aankleding van de kantine de bezoekers tot een ‘betere keuze’ verleidt;
- AV’23 structureel werkt aan een Gezondere Sportkantine, doordat er in de club een duidelijk beleid is om de kantine ook op de lange termijn gezond te houden.
Met onze kantinecommissie hebben wij afgesproken dat we ieder jaar in januari het aanbod in de kantine in kaart brengen met de Kantinescan van het Voedingscentrum en de uitkomst rapporteren aan het bestuur.