Michael Weber(40), trainer van de senioren middellange afstand

door Monique Admiraal

Hij is altijd met sport bezig, vanaf dat hij op zijn zevende jaar lid werd bij AV’23 tot nu als eigenaar van zijn eigen bedrijf Weber Sports. Als junior/senior getalenteerd atleet en ook al jaren een van de populairste trainers van AV’23. Hoewel de nieuwe leden hem misschien niet allemaal kennen, want helaas geeft hij nu nog maar een keer per week training. Michael is een fijne trainer, met aandacht voor iedereen, het maakt niet uit of je een topper bent, of gewoon jezelf wilt verbeteren. Er is veel afwisseling in zijn trainingen en loopprogramma’s, waardoor conditie en kracht verbetert.

Hoe lang ben je al trainer?
“Ik denk vanaf mijn vijftiende, dus 25 jaar. Ik ben op de oude atletiekbaan (de Sintelbaan aan het Middenmeerpad) begonnen met training geven aan C-pupillen. Fabiën was toen één van de trainsters, met haar heb ik een jaar meegelopen. Daarna ben ik andere pupillengroepen training gaan geven, maar vrij snel waren het de junioren aan wie ik training gaf. Ik had een talentvolle groep junioren met onder andere Theo Danes, Sander Stok, Bas Mulder, Joost Cosman en ook een paar gezellige meiden in die groep. Op mijn negentiende organiseerde ik voor deze groep een trainingsweekend in Lloret de Mar, het was heel erg leuk. Een hechte groep, ik heb daar ook een paar goede vrienden aan overgehouden.
Ik heb lange tijd junioren training gegeven, later kreeg ik ondersteuning van Sander en Theo daarbij. Ik gaf wel vier-vijf trainingen per week. Pas toen ik mijn eigen bedrijf begon, ben ik minder training gaan geven en werd de junioren groep door Theo en Sander overgenomen. Ik werd toen trainer van een studenten-adolescentengroep die trainde op technische onderdelen. Vijf jaar geleden is trainer Rob de Weger gestopt met de technische trainingen voor senioren en heeft de club mij gevraagd de groep over te nemen. Sinds een half jaar ben ik in overleg met de Technische Commissie gestart met een middellange-afstand loopgroep omdat hier vanuit de vereniging behoefte aan was. De meeste atleten van de vorige groep zijn overgegaan naar de nieuwe groep en er is een aantal mensen bij gekomen. Ik vind het leuk om deze trainingen te geven, het is weer iets nieuws en het is mijn eigen specialisme.”

Weber Sports
“Ik heb een eigen bedrijf: Weber Sports. Het is een sportschool, behalve dan dat ik niet op één accommodatie zit, ik ga naar de mensen toe en ik huur accommodaties af. We zitten op veel locaties, Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel, Aalsmeer, Uithoorn en Amsterdam-Zuid.
– Heb je ook mensen in dienst? – “Ja, mijn zus, zij werkt 18 uur per week. Ze heeft hier ook op de club gezeten. We geven voornamelijk groepstrainingen, het is vaak leuker om met een groep te sporten dan alleen. Het sociale aspect is belangrijk, dat je elkaar stimuleert, je ziet vriendschappen ontstaan.”
– Geldt dat ook voor jou? – “Ja, maar ik vind het nu juist fijn om alleen te hardlopen of te fietsen, even zonder mensen. Ik geef per week aan dertig groepen les, als ik zelf ga sporten, wil ik rust.
Mijn doelgroep is 50+, mensen die aan hun conditie willen werken. Ik heb ook groepen jongeren, dit zijn bootcamp- of hardloopgroepen. Mijn klanten zijn meestal particulieren, nieuwe klanten krijg ik via mond-op-mond reclame, soms middels flyers.  Er sporten wekelijks zo’n 800 mensen bij Weber Sports! Ik heb met al deze mensen contact, het is zo leuk om te kunnen laten zien, hoe fijn het is om te sporten. Het belangrijkste is het plezier en dat de persoon het vol kan houden. Het niveau vind ik niet zo belangrijk, het mooiste is te zien dat mensen vooruit gaan. Elke klant heeft zijn eigen beweegredenen om bij mij te komen sporten: fitter of beter worden, het sociale aspect, voor de gezondheid, of zoveel mogelijk uit je zelf halen. Dat kan allemaal.”

Wat kenmerkt jouw training en wat is je sterkste kant?
“Ik wil dat mensen continu bezig zijn tijdens mijn training. Een sfeer van ‘niks moet, je doet het voor jezelf, niet voor de mij’. Mijn sterke kant is denk ik dat ik goed kan inleven in de atleten, kan aanvoelen hoe een groep is en daaraan het niveau kan aanpassen. Ik heb veel kennis door mijn eigen ervaring in de atletiek en ben door goede trainers getraind, ik noem Marcel Korff, Els van Noorduyn, Bram Wassenaar. Ronald Vetter was mijn mentor toen ik de opleiding het CIOS deed. Van iedereen leer je iets, neem je iets mee en van daaruit heb ik mijn eigen methode ontwikkeld.”

Marcel Korff
“Hij was mijn trainer in de tijd dat ik zelf heel fanatiek aan atletiek deed. Ik had met hem een speciale band. Hij ging met mij mee, was mijn coach toen ik deelnam aan het NK (Nederlands Kampioenschap), daar heb ik mooie herinneringen aan. Het was een grote schok toen hij ziek werd, hij bleek een hersentumor te hebben en overleed kort daarna. Ik mocht zijn kist dragen bij de begrafenis. Hij was nog jong, pas 35 jaar, het was een groot verlies en het maakte veel indruk op mij. Er moest een opvolger voor Marcel gevonden worden en Els van Noorduyn kwam bij de club. Ik heb nog een paar jaar bij haar getraind, maar ben rond mijn 23ste gestopt met wedstrijdatletiek. Mijn studies (CIOS, daarna HBO Vrije Tijdsmanagement), de start van mijn eigen bedrijf, de trainingen die ik gaf, het was niet te combineren met mijn eigen trainingen.”

Eigen beste onderdeel
“De middellange afstand. Bij de jeugd was het de 400 tot 800 meter. Ik trainde samen met Ramón Piñol, hij was twee jaar jonger. Ramon en ik waren de enige junioren die fanatiek aan wedstrijden deden. Ik herinner mij dat we altijd samen met zijn moeder in de Eend (Citroën Deuxchevaux) naar wedstrijden reden. We werden goede vrienden, zijn ook samen op vakantie gegaan. Hij woont nu in de Verenigde Staten, we hebben nog steeds contact.
Ik ben als junior best wel vaak vierde geworden op de NK’s. Bij de junioren werd ik twee keer tweede op de 400 meter, en met de 400 meter horden ben ik derde van Nederland geworden. Verder was ik ook goed in de meerkamp.”
– Michael heeft clubrecords bij de junioren C op meerdere loopafstanden; 800 meter in 2:06,04 sec (indoor 2:08,04 sec), 1000 meter in 2;45,90 sec en 1500 meter in 4:28,0 sec. Op de 300 meter horden was zijn tijd 42,1 sec. Allemaal snelle tijden uit 1993 en nog steeds niet verbroken! Bij de AV’23 zeskamp heeft Michael een clubrecord van 4431 punten. –

Michael (met Ajax-shirt) als A-pupil bij cross tijdens AV’23 trainingsweekend

Bijzondere atletiekervaring?
“Het zijn toch de momenten daarbuiten. Het sfeertje om de wedstrijden heen en die auto…. We reden met mijn vader in de Lada op weg naar de wedstrijd. We zeiden van de spanning helemaal niets tegen elkaar in de auto. Als je dan na afloop terug naar huis rijdt, komen de verhalen en houdt niemand zijn mond meer, bleven we praten over hoe we het beleefd hadden. De vriendschappen die je opdoet met atletiek, dat is heel mooi. Het lekker hangen op de baan tijdens de wedstrijd (het moet wel mooi weer zijn), elkaar aanmoedigen, de contacten die je maakt met atleten van andere verenigingen, bijzondere en mooie herinneringen.”

Leukste atletiekwedstrijd?
“Om aan deel te nemen, waren het de Nederlandse Kampioenschappen. En natuurlijk ook de clubkampioenschappen van AV’23.
Als trainer is het de competitie, dat je als team daaraan mee doet. Verder ook de andere wedstrijden, de meerkampen. De groep coachen, de band die de groep met elkaar ontwikkelt, dat is mooi. Ik vind het ook leuk om als trainer met een atleet mee te gaan en de atleet te coachen. Zo ben ik bijvoorbeeld met Mathilde Bakker meegegaan bij het NK hoogspringen, toen werd ze vierde.”

Andere hobby’s behalve atletiek?
“Ik hou erg van koken. Ik vind het leuk om stoofpotten te maken en daarmee te experimenteren. Het ‘slow cooking’, een ontspannende bezigheid.
Ik ga graag met vrienden op stap. Van de wereld wil ik veel zien, ik hou van reizen, wil vaak op vakantie. Verder alle sport in het algemeen, ook sport op televisie, allemaal verschillende sporten, alles is leuk om naar te kijken. Favoriete sporten zijn atletiek, voetbal, tennis, wielrennen, schaatsen en de Olympische Spelen. En natuurlijk de uitslagen kijken, dit volgen op internet en teletekst. Vroeger was er het atletiekblad de ‘AW (Athletiekwereld)’, daar stond alles in over atletiek. Achterin stonden de ranglijsten, die volgde ik allemaal.”

Heb je een verbeterpunt of tip voor AV’23?
“Een clubrecordbord in de kantine. Vroeger hadden we zo’n bord in de oude kantine op de Sintelbaan. Voor en na de training gingen we altijd naar de kantine, het was daar heel gezellig, je kon daar niet voorbij lopen. We bekeken de clubrecords, de verschillende leeftijdscategorieën met bijbehorende prestaties. Het is leuk om te kijken wat je als doel zou willen halen, wie het huidige record heeft en of het mogelijk is om dit record te breken.
De huidige kantine van AV’23 zou gezelliger moeten worden; een plaats moeten zijn waar iedereen graag komt. Ik ben hier maar één keer per week, maar ik heb het gevoel dat er nooit iemand is. Als ouders van atleten hier gaan zitten, krijgen ze meer contact met elkaar en gaan ze ook meer doen voor de club. De omzet wordt beter als er meer mensen zijn. Een voetbalclub lééft van de kantine, daar is het nooit leeg. De AV’23 kantine is slecht gebouwd met de ingang aan de achterkant.”

Ik geef het stokje door aan…. 
“Mathilde Bakker, omdat zij zoveel doet voor de vereniging, is trainer, zit in het Jeugdbestuur. Ze is een goede atlete, kan heel hoog springen. En dat allemaal naast de twee studies die ze volgt. Ik heb daar veel bewondering voor, ben benieuwd naar haar verhaal en hoe zij training geeft.”
– In juni is op verzoek van Sander Stok trainer René Roos aan de beurt, daarna volgt in juli Mathilde Bakker en als afsluiting van deze serie 20 interviews zal ik in augustus een looptrainer interviewen die voorgedragen mag worden door René Roos. –